Mi vagyunk a felelősek álmainkért

Olvastam egyszer egy Örkény István egyperces novellát, ami arról szólt, hogy bizony a legelvetemültebb vágyálmok is könnyedén megvalósíthatók. Csupán lelki erő kell hozzá, meg egy kis sanda őrültség. Minden nagy ember őrült volt a maga módján. Einsteint szerintetek nem gondolták őrültnek, mikor azt állította, hogy a fény képes elhajlani? Vagy Arnold Schwarzeneggert, mikor egy istenháta mögötti osztrák faluban kitalálta, hogy világbajnok testépítő és világsztár lesz? Dehogynem.

motoros bukósisakAz eredeti gondolatokat mindig megbélyegzi a világ, és ez bizony képes eltántorítani minket a legnagyobb álmainktól is. Én úgy gondolom, sokkal több sikeres ember lenne ma a világon, ha nem volna ilyen a természetünk. Ha képesek volnánk hinni abban, hogy a lehetetlennek tűnő dolgok is megvalósulhatnak. Egyszer emlékszem, ahogy épp vásároltam valahol, megláttam egy srácot, aki tetőtől talpig bőrruhában feszített. Motoros öltözék volt rajta, egyből felismertem, mert én is motorozok. És megakadt a szemem a motoros bukósisakján. Elképesztően jól nézett ki, és én már amúgy is régóta venni akartam egy újat, mert az aktuálissal nagyon nem voltam megelégedve. Mire rászántam magam, hogy odamenjek, és megkérdezzem, hol vette, már végzett a kasszánál, és elment. Még bentről hallottam, ahogy a motor búgva elsüvített a szupermarket parkolójából. És én, ahogy ott álltam, arra gondoltam, vajon mennyi esély van rá, hogy valaha is belefussak egy ugyanilyen bukósisakba. Aztán az is eszembe jutott, hogy vajon igaz-e az, hogy ha elkezdek hinni a dolgokban, akkor bevonzom őket magamhoz. Ott és akkor elhatároztam, hogy mostantól folyamatosan arra koncentrálok, hogy közelebb kerüljek egy olyan motoros bolthoz, ahol lehet olyan sisakot kapni. Állítólag az ember, ha lelkileg meg fizikailag is rááll egy dologra, valójában nem bevonzza a hőn áhított dolgokat, csak annyi történik, hogy nyitottá válik, hogy észrevegye azt. Hát én egészen nyitott lettem, hogy felfedezzek egy ilyen boltot.

Most írjam azt, hogy nem fogjátok elhinni? Úgysem fogjátok, de azért mégis így írom: nem fogjátok elhinni, de egy vagy két héttel később, nem is olyan messzire a lakásomtól a kirakatban megpillantottam egy nagyon hasonló motoros bukósisakot egy boltban. És én éreztem. Pontosan tudtam, hogy be kell mennem, mert jó helyen járok. Először kétségbe estem, mert rettenetesen nagy választék volt, plusz nem tudtam, milyen típusú volt az, amelyiken én láttam. Mert nagyon sok volt azért, nyitott sisakok, zártak, felnyithatók, és azokon belül is elég nagy kínálat volt. Sok időt eltöltöttem ott, nézelődtem, mert a zsigereimben éreztem, hogy meg fogom találni azt a sisakot, amiről már egy ideje szinte lázálmokat látok. És ott volt végül. Nem akarom azt állítani, hogy nagy pillanat volt, vagy hogy katarzisba estem. Teljesen hétköznapi pillanat volt. Teljesen hétköznapi, de nagyon-nagyon pozitív. Ahogy megvizsgáltam, rájöttem, hogy még jobb az a sisak, mint megálmodtam. A belső bélés kivehető és mosható, ráadásul anti-allergén. A technopolymer héjszerkezethez pedig egy beépített napszemüveg is tartozott. Na és ugye nem mellékes a külseje sem, a design. Hisz voltaképpen ez volt az, ami miatt üldözőbe vettem azt a rejtélyes motorost, aki miatt ott ácsorogtam abban az üzletben, és szinte örömkönnyeket hullattam, hogy megtaláltam, amit úgy kerestem.

Valószínűleg voltam már boldogabb, mint azon a napon. Nem akarok hazudni. De álljon itt ez a történet mindenkinek jó példaként. Mert ne higgyetek azoknak sem, akik azt hazudják, hogy a pozitív gondolatok bevonzzák a pozitív dolgokat, illetve ennek fordítottja, a negatív gondolat a negatív energiákat. Ez így nem igaz. Inkább annak higgyetek, aki azt állítja, ha pozitívan gondolkodsz, pozitívabbnak látod a világot, és olyan perspektívák nyílnak meg előtted, amelyeken keresztül sokkal sikeresebb lehetsz, mert nagyobb rálátást nyerhetsz a világra. Ez a világ olyan bonyolult, olyan komplex, hogy nem szabad csőlátással élni benne. Vedd a fáradtságot, hogy megállj és körbenézz, hogy jegyzetelj magadban, mi is az, amit keresel, mert lehet, hogy nap, mint nap elhaladsz mellette.