Hogyan öltözz az állásinterjúra?

Hétköznapi ruha vs. elegáns ruha. Hova, mikor, milyen állásinterjúra mi illik. Ennek a kérdéskörnek jártam egy picit utána és próbáltam rá jönni hogy megéri-e kockáztatni.

Erre kérdésre létezik egy nagyon egyszerű válasz, amit szeretünk figyelmen kívül hagyni, akkor ha éppen olyan kedvünk van. Ez pedig az, hogy az elegáns mindig jobb. Ha univerzális választ szeretnénk akkor azért válasszuk az elegánsabbat verziót, mert még mindig kisebbet bukunk ha elegánsabban jelenünk meg valahol, mintha elegánsban kellett volna menni de mi pólót és farmert választottunk. Kisebb a kockázat ha elegáns ruhát húzunk az állás interjúra.

De mint minden szabály alól ez alól is vannak kivételek. Ezeket a tippeket csak akkor próbáljuk ki ha nagyon ügyesen és jól képzetten működünk az interjúztatások során. Mondhatjuk akár azt is, hogy csak saját felelősségre.

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy az informatikában dogozunk, akkor nem biztos, hogy szükségünk van bármilyen elegáns hacukába vágni magunkat. Persze ha ettől nyugszik meg kicsi lelkünk a megmérettetés előtt akkor nyugodtan mehetünk abban is. De ha babonások vagyunk mehetünk a kedvenc pólónkban is, ami eddig mindig szerencsét hozott.

A másuk ilyen szakma ahol akár előnyt is jelenthet ha újításként egy pólót választunk az állásinterjúra az a marketing szakterülete. Lehetünk akár önmagunk portfóliói, azzal ha megjelenítjük munkáink legnagyobb részét a pólón amiben érkezünk az interjúra.

Ha egy pólóra szeretnénk beruházni, akkor itt van ez az oldal, ahol ilyen pólók elkészítését is vállalják többek között. Az internetes oldalukon minden információt megtalálhatunk arról hogy hogyan tudjuk az elképzeléseinket megosztani velük. Mivel valószínűleg csak pár darab ilyen jellegű és mintájú pólót készíttetnénk, érdemes őket személyes megkeresni számos irodájuk egyikében.

Megtervezzük, hogy melyik munkánk hova kerüljön, mi legyen hangsúlyosabb mi legyen kevésbé fontos. Jó tipp: ha elsőre csak egy darabot rendelünk meg hogy láthassuk a hatását az interjúkon, hogy vajon beválik vagy nem. Ilyenkor (egy darabnál meg főként) személyes, előttünk tudják kinyomtatni a kért pólót.

Ha kényelmesebben szeretnénk intézni a dolgot, van lehetőség az interneten keresztül egyeztetni és rendelni. Pár nap alatt meg is érkezik és tesztelhetjük máris. Sokáig fog minket szolgálni, mert strapabíró anyagból készült, aminek még egy fő tulajdonsága van, hogy nagyon kényelmes viselet. Prémium minőségű pamuttal dolgoznak, ami még az izzasztó helyzetekben (márpedig az állásinterjú ilyen) jól jöhet.

A kívánt és kért minták még évekig pompájukban fognak ragyogni, ha betartunk néhány apróságot a póló(k) kezelésével kapcsolatban. Például kifordítva és kímélő programmal mossuk maximum 30 fokon.

A jó benyomáshoz elengedhetetlen, hogy a megfelelő méretet válasszuk. Fontos hogy mind a nagy mind túl kicsi póló rossz benyomást kelt amellett hogy még kényelmetlen is. Ebben is segít a fentebb említett honlap. Mellékel egy méret táblázatot, aminek segítségével ki tudjuk választani a megfelelő méretet ha lemértük a saját centijeinket.

És akkor még néhány szó az árakról. Az oldal becslése szerint egy darab póló kinyomtatása és elkészítése 3500 forint és 4000 forint között van. Ami valljuk be egyáltalán nem sok, főleg ha befektetésként tekintünk rá a jó állás reményében. Természetesen a minták bonyolultságától és még néhány egyéb dologtól is függ, hogy milyen ár lesz a végső ár. Ha beválik az újításunk akkor több darabot is rendelhetünk, ami külön öröm mert 10 ezer forint felett ingyen kiszállítás van.

Egy próbát mindenképpen megérnek a különleges pólók, ha az állás interjún egyediek szeretnénk lenni. Gondoljunk bele hogy egy adott pozícióra hányan és hányan jelentkezhetnek és hogy az interjúztatók mennyire unhatják már azt, hogy nem történik semmi érdekes. Itt a lehetőség változtatni és legyünk mi az aki változást és színt visz a céghez ahová pályázni szeretnénk a színes egyedi pólókkal.