Légy előrelátóbb a főnöködnél!

Biztos munkahelyi előremenetelt zsákmányolhatsz be magadnak akkor, ha már csak egyszer sikerül is bebizonyítanod, hogy mennyire előrelátó és proaktív vagy – ha csak egy dolgot tanulsz ma, az legyen ez.

Ahogy rengeteg felső vezetővel beszélgetek, sokszor hallok történeteket arról, hogy valaki hogyan küzdi fel magát a ranglétrán, és azt kell mondanom, hogy mindenben egy közös pont van: az előrelátás, előre gondolkodás és céltudatosság.

Olyan odafigyeléssel végezd mindig a munkádat, amilyennel az álmaid munkáját végeznéd, egyébként sose fogsz eljutni odáig!

A kedvenc történetem mindennek a bebizonyítására egy kis szürke átlagdolgozóról szól, aki egy nagy multinál helyezkedett el, és egyetlen esettel felhívta magára a figyelmet – akkor se csinált mást, csak talált egy jó gázcseretelepet a cég közelében. Azóta vezérigazgatóként dolgozik ugyanott.

Az eset egy hűvös őszi napon történt, amikor a cégnél csapatépítés gyanánt kürtöskalácsozást tartottak. Ezt az eseményt úgy kellett elképzelni, hogy kihívtak egy kürtöskalács készítéssel foglalkozó céget, és megbízták őket, hogy egész nap dolgozzanak náluk, majd a cég számlájára bármelyik dolgozó ingyen fogyaszthatott, és beszélgethetett az udvaron.

Az eseménynek hatalmas népszerűsége volt, egészen addig, amíg kiderült, hogy nem készültek elég gázpalackkal az árusok, mivel nem számítottak olyan nagy érdeklődésre, mint ami lett.

Ahhoz, hogy elugorjanak egy gázcseretelepre, már túl késő volt, pótolni meg úgy tűnt, hogy nem tudják sehol, így úgy látszott, hogy a csapatépülésnek vége szakad egy hosszabb időre.

Akkor azonban előállt az ismerősöm egy vadonatúj Pb gázpalackkal, és a szakácsok segítségével beszerelte a régi helyére. Mi több, még azt is vállalta, hogy a régi palackot elviszi egy gázcseretelepre, amit ismer, hogy ne kelljen foglalkozni a tárolásával, és minden gördülékenyen menjen.

Valóban, az esemény lényegiben meg lett mentve, csak azt nem értette senki, hogy hogyan történhetett az, hogy valaki ilyen felkészült volt.

Másnap viszont kiderült, hogy ebben nincs is nagy ördöngösség: mivel Ő maga vidéken nőtt fel, és nagyon gyakran használtak Pb gázpalackot mindenféle célra – a gáztűzhelyük azzal működött, és volt, hogyha vendégek érkeztek, és olyan szobában kellett lakniuk, ahova a cserépkályha melege már kevésbé ért el, akkor fűtésre is –, így tudta, hogy gázpalackból mindig kell tartalék.

Sőt, olyan élménye is volt, amikor disznótoroson, disznóperzselésnél fogyott el a Pb gázuk, és kellett rohanniuk egy gázcseretelepre, így pontosan tudta, hogy milyen problémákkal járhat, ha az ember nem gondolkozik, és nem tervez eléggé előre.

Így ő, mikor meghallotta, hogy milyen rendezvény lesz a cégnél, már pár nappal előre kinézett egy olyan gázcseretelepet szabadidejében, ahova bármikor lehet fordulni akár azonnali segítségért is.

A szempontja most nem is az volt, hogy legyen házhozszállítás, vagy hogy profik legyenek az ott dolgozó emberek, bár utólag láttuk, hogy ez is mind teljesült. Sokkal inkább arra figyelt, hogyha odamegy váratlanul, akkor azonnal ki tudják szolgálni, ezt pedig abból mérte fel, hogy kellően nagy legyen a hely, és szemmel láthatóan több különböző gázpalack típussal is foglalkozzanak ott.

Mindennek az lett az eredménye, hogy amikor a baj bekövetkezett, és látta, hogy senki más nem készült, ő azonnal kocsiba tudott pattanni és elhajtani a gázcseretelepre, hogy meghozza a Pb gázt, ami továbbra is kellett a kürtöskalácsok megsütéséhez.

Amikor pedig beállított, akkor mindenki láthatta rajta, hogy ő az az ember, aki a vészhelyzetekre is gondol. Utólag vezetőként is pontosan így viselkedett, talán pont falusi múltja miatt minden apróságra oda tudott figyelni – és azt anno mi már egyetlen gázpalack vásárlásából fel tudtuk mérni.

A cég azóta is minden rendezvényre ugyanazt a gázcseretelepet kéri fel segítségül – nem csak azért, mert olyat sikerült találni, ami közel van, hanem mert nagyon kedvezményesen tudtak mindenhez hozzájutni, és a házhozszállítás miatt még emberóra kiesést se jelentett a beszerzés.