Fürdőszobai kisokos 3 percben

Az emberek számtalan esetben képesek méregdrága összegeket letenni az asztalra néhány jó tanácsért, legyen szó az egészségükről, az öltözködésükről, a befektetéseikről, az ingatlanokról vagy akár a kutyuskák legújabb pedikűrtrendjéről. Nos, én találtam néhány megszívelendő jó tanácsot az interneten ingyen, miközben a csempe vágás rejtelmeibe próbáltam beavatni magam a Google és a YouTube segítségével. Ha te is most robbantottad fel a fürdőszobát, vagy csak tervezed, de szeretnél jól felkészülni a műveletre, akkor mindenképpen olvass tovább!

Az alábbi weboldalon gyakorlatilag lépésről-lépésre végigveszik, mivel érdemes foglalkozni egy fürdőszobai felújítás során. Ha magunk szeretnénk megoldani a műveletet, vagy legalább a tervezési fázist, érdemes gyorsan végigfutni a pontokon. Én ugyan már túl voltam a csempe és padlólap választáson, mikor rájuk bukkantam, de a továbbiak fényében így is nagyon örülök, hogy felleltem őket. Megtudtam, hogy háromféleképpen van lehetőségem a lerakni a padlólapokat, illetve akár a csempéknél is használhatom ezeket a rendszereket:

  • hálósan
  • diagonálisan
  • és szőnyegmintásan.

Hálósnak nevezhető az az elrendezés, amikor a fallal párhuzamosan haladnak a lapok, az összehatásuk pedig leginkább a négyzetrácsos füzetet eleveníti fel bennünk. Ebben az esetben kell a legkevesebbet vágni az alapanyagot.

Diagonálisnak mondjuk azt, mikor a hálóstól eltérően, a fallal 45°-os szöget zárnak be a lapok élei. Ez az elrendezés ugyan izgalmasabban mutat és optikailag egy kicsit nagyítja a teret, sajnos több csempe vágással, ezáltal több munkával és anyagveszteséggel jár.

Szőnyegminta esetében a széleken hálós mintázatot tesznek le, míg a felület középen ezt diagonálisra cserélik. Ez is nagyítja a teret, azonban hasonlóan az előző verzióhoz, szintén sok anyagveszteséggel és vágással jár.

Figyelembe véve a különböző mintázatok előnyeit és hátrányait, végül a hálós minta mellett döntöttem. Sajnos még így is alulkalkuláltam a szükséges mennyiséget, mert nem számoltam az olyan járulékos veszteségekkel, mint a szállítás közben megsérülő darabok, hogy nem fog sikerülni elsőre tökéletesen a csempe vágás nekem sem, vagy épp az, hogy becipekedés közben egy egész csomagot eldobok, mert belibeg elém a szomszéd dagadt macskája. Szerencse, hogy nem parkoltak a csempék évekig a pincében, és megúsztam annyival ezt a kalandot, hogy elmehettem még egy beszerző körútra. A honlap alapján másodjára már a korrigált, +30%-kal nagyobb mennyiséget vettem meg, így még a későbbiekben adódó esetleges hibák javítására is maradt az alapanyagból.

Most pedig már nincs más hátra, mint beépíteni a zuhanykabint, beszerelni a WC-t, a helyére tenni a mosdótálat, felfúrni a szekrényt és a polcokat, felragasztani a tükröt és az akasztókat, megvenni a kiegészítőket, ja és persze élvezni a csodás új fürdőszobámat! Ki tudja, talán a tél végére el is készülök vele…

csempe vágás