Ingatlanos álláshoz nagyon fontos a felkészültség.

Nemrégiben úgy döntöttem, hogy az eddigi karrieremet feladva 180 fokos fordulatot veszek, és új irányba kezdek haladni. Egy kedves ismerősöm hatására döntöttem úgy, hogy belevágok egy új dologba és ingatlanos leszek. Minden korábbi tapasztalatom azt mutatta, hogy alkalmazottként még ha vért izzadok is, a munkába befektetett energiám anyagilag soha nem fog megtérülni, és mivel a nap számomra is huszonnégy órából áll, így nem fogok tudni annyit dolgozni, hogy érdemben előre tudjak lépni. Vállalkozást viszont nem tudnék önerőből indítani, ahhoz sokkal több felhalmozott tőkére lenne szükségem. Ezzel szemben az ismerősömön, aki már évek óta aktívan tevékenykedik ingatlanosként, azt láttam, hogy mindig kipihent és kisimult, nincsenek anyagi gondjai, fenn tudja tartani a lakását, az autóját és még a hitelét is rendesen tudja fizetni. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy hogy csinálja, és a válasz kézenfekvőbb volt, mint gondolnánk: ingatlanosként az ember, mondhatni, egyszerre vállalkozó és alkalmazott. Vagyis annyit keres, amennyit a saját erejéből és ügyességéből össze tud hozni. Ha jól csinálod, egész vagyonokat vihetsz haza, ha viszont rosszul, akkor hamar felkopik az állad.

Ezen felbuzdulva álláshirdetéseket kezdtem böngészni, és hamar rá is találtam arra az ingatlanügynökségre, ahol a számomra legkedvezőbb feltételeket kínálták. Jelentkeztem, elmentem interjúzni, de már a cég bemutatása közben annyi számomra ismeretlen szóval találkoztam, hogy kicsit meg is riadtam. Ettől függetlenül a végén megegyeztünk, hogy váltok és idejövök, de továbbra is mart belül a kétség. Mintha újra pályakezdő lettem volna.

eladó lakások budapesten

Nem sokkal azután, hogy a régi helyemen felmondtam megkerestem az emlegetett ismerősömet, és szépen megkértem: lásson el tanácsokkal, hogyan is induljak el az úton. Ő kezdetnek azt javasolta, hogy tájékozódjak annyit, amennyit csak bírok, legyek tisztában azzal, hogy miként mozognak jelenleg az eladó lakások Budapesten. Javasolt is nekem pár oldalt, többek között a nextapro.hu-t, ahol a hirdetéseket böngészve egykettőre megtanulhatom a dolog csínját-bínját, mire kell odafigyelni, mit nem szabad mondani, hogyan lehet az értéket a lehető legmagasabbra tornászni, stb. Először nem értettem, mit akarhat ezzel, engem az érdekelt volna, hogy milyen szakszavakat, szóösszetételeket, milyen gesztusokat használ, hogy ilyen sikeres és meggyőző tud lenni. Annyit mondott, hogy kis lépésenként kell haladni, de ha ezt csinálom pár napig-hétig, akkor már lesz egy olyan alapom, amire lehet építkezni.

Hát, én úgy nem fogadtam meg a tanácsát, ahogy csak kellett. Egynéhány hirdetést átnéztem, de aztán meguntam a dolgot és mással kezdtem foglalkozni. Úgy voltam vele: ezrével vannak eladó lakások Budapesten, csak nem lesz már olyan nehéz elpasszolni néhányat. Mondanom se kell, nem lett igazam. Mikor végre munkába álltam, az első ügyeim rendre csúfos kudarccal végződtek, egyszerűen nem tudtam semmit eladni. Nem fért a fejembe, hogy miért, így újra elővettem a tapasztaltabbtól kapott tanácsot, és böngészgetni kezdtem. Legnagyobb meglepetésemre azt tapasztaltam, hogy minél többet néztem át, annál világosabbá vált, mik azok a szempontok, amikre érdemes odafigyelnem, mit kell mondani, mit érdemes elhallgatni, és a többi. A nextapro.hu például igencsak jó hasznomra volt, ugyanis a szabályzatuk megkövetel sok olyan dolgot, amit más oldalak nem, így mindig megtaláltam a hirdetésekben a számomra értékes információkat. Hirdetésről hirdetésre éreztem, hogy egyre többet és többet tudok, egyre inkább érzem magamban szétáradni a magabiztosságot.

Érdekes módon rövid időn belül elkezdett érezhetővé válni a különbség. Végre tudtam, hogy hogyan közelítsek meg egy eladó ingatlant, mik azok a szempontok, amiket fontos észben tartani, valamint hogy hogyan tudok minél meggyőzőbb lenni ha tárgyalni kell az érdeklődőkkel. Hamarosan elkezdtek beindulni az eladások és pár hónapon belül érezhetően meglódult a szekerem. Újra megkerestem az ismerősömet, hogy megköszönjem neki a segítséget és hogy újabb tippeket csikarjak ki belőle, de csak annyit mondott hamiskás mosollyal, hogy amire szükségem lehet, azt már megtanultam, a többi pedig majd jön magától. Nincs ebben semmi varázslat, egyszerűen csak felkészültnek kell lenni és önmagunkat adni.