Az autómban keletkezett kár, és a “hogyan tovább” kérdései

Éppen lázas álláskeresésben vagyok, ugyanis egyáltalán nem vagyok megelégedve a jelenlegi munkahelyemmel, ami az anyagi megbecsülést illeti. Három éve dolgozom a cégnél, és úgy érzem, hogy nem haladok előre. Az a fizetésemelés, amit minden évben kapunk, éppen annyira elég, hogy az inflációval lépést tartsak. 

Történt valami a héten, ami rávilágított arra, hogy most már ideje váltanom. A iszonyatos fagyok miatt ugyanis igen nagy mértékű károk keletkeztek az autómban, és úgy tűnik minden vasam rá fog menni arra, hogy ezt helyrehozzák, ugyanis még csak biztosításom sem volt rá. Az elkövetkezendő hónapok nagyon megterhelőek lesznek emiatt anyagilag.

Van ugyanakkor még egy dolog, amit mostantól mindenképpen észben fogok tartani, ez pedig az, hogy amire csak lehet és érdemes, biztosítást fogok kötni. Utána is néztem annak, hogy mi lenne a legmegfelelőbb ebből a célból, és úgy találtam, hogy a legkedvezőbb az olyan lakásbiztosítás, ami jégkár esetén is segítségünkre lehet. Ennek a megoldása a különböző kiegészítő biztosítások megkötésével lehetséges, s ehhez nyújt segítséget a Pannonsafe nevű biztosítással foglalkozó cég, amely szinte az összes biztosítóval partnerségben áll Magyarországon, így igen nagy eséllyel képesek lehetnek a legmegfelelőbb biztosítási csomagot megtalálni számomra.

A kiegészítő biztosításoknak rengeteg verziója elérhető. Nekem – amint azt már említettem – az a legfontosabb, hogy a lakásbiztosítás jégkár esetére rendelkezzen olyan gépjárműre vonatkozó kiegészítéssel, amely lehetővé teszi az anyagi kár megtérítését. 

Ugyanakkor szeretném megemlíteni, hogy számos egyéb dologra is lehet kiegészítő biztosítást kötni attól függően, hogy kinek éppen mi élvez prioritást az életében. Ennek értelmében lehet még lakásbiztosítást kötni kisállatra vonatkozó kiegészítéssel, de a továbbiakban említeném az olyan elemeket, mint a kiterjesztett garancia vagy a vállalkozási biztosítás. Emellett szóba jöhetnek még tűz nélküli füst és koromszennyezési, vandalizmus  vagy graffiti által keletkezett károk, esetleg kívülről történt beázás vagy nyitva felejtett nyílászárón befolyt víz általi károk, amelyek költségeit mind-mind megtérítik. Ezen felül akkor sem hagy minket cserben a biztosító, ha egy esetleges csőtörés következtében elfolyt víz okán létrejött, vagy a kerti bútorokban, napkollektorban keletkezett károk miatt szükségünk lenne a támogatásukra. Hasonlóképp, a besurranással, illetve jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopás esetén is téríthetnek.

Természetesen pannonsafe.hu oldalán részletesebb információkat is találhatunk a szolgáltatásaikról, mindenesetre fontos megemlíteni, hogy termékeiket nemcsak egyféle ügyfélkörre szabják. Ajánlják szolgáltatásainkat vállalatoknak, akik szeretnék kiadásaikat optimalizálni, és ehhez külső szakmai támogatásra tartanak igényt. Továbbá magánszemélyeknek, akik a lehető legjobb feltételekkel kívánják igénybe venni az általuk igényelt biztosításokat vagy megtakarítási lehetőségeket. Végül pedig önkormányzatoknak, akiknek objektív biztosítási audittal, valamint közbeszerzések lebonyolításában való közreműködéssel képesek szakmai segítséget nyújtani.

Emellett fontos kiemelni, hogy több, mint 17 éves szakmai múltra tekintenek vissza, így nem kell attól tartanunk, hogy hozzá nem értő kezekbe adjuk pénzügyeink menedzselését.

Lakásbiztosítást kötni egyébként lehetséges bárkinek, aki érdekelt az ingatlan megóvásában, így szóba jöhet a tulajdonoson kívül a résztulajdonos, a finanszírozó, de akár a bérlő is. A lakásbiztosítási szerződés – ahogyan erről a pannonsafe-hu-n is értesülhetünk – határozatlan időtartamra köthető, és a szerződést biztosítási évfordulóra lehet felmondani, de megszűnik abban az esetben is, ha a biztosítási érdek már nem áll fenn.

A biztosítási összeg megállapítását illetően az újjáépítési érték fontos és nem a piaci, forgalmi érték a meghatározó. Ennek helyes meghatározása nem elhanyagolandó tényező, ugyanis az esetleges helytelen meghatározás alulbiztosításhoz és kár esetén aránylagos kártérítéshez vezethet.

A Pannonsafe oldalán információt találunk azzal kapcsolatban is, hogy káreseménykor mennyit fizet a biztosító. Így megtudhatjuk, hogy a biztosító mindig a tényleges kárt téríti az újjáépítési vagy újra beszerzési érték, illetve a javíttatás költségének figyelembevételével, és ez legfeljebb a biztosítási összegig történhet.

Nekem annyira megtetszett ez az igényesen megszerkesztett, informatív honlap, hogy már biztos vagyok benne, hogy őket fogom választani. Így most már csak azon kell gondolkodnom, hogy hogyan tudnék minél ügyesebben munkahelyet váltani.