Hogyan tehetjük házunka a lehető leggazdaságosabbá?

napelemes rendszerek családi házraEgyre többen látnak fantáziát az emberek között abban, hogy áttérjenek a különböző alternatív energiaforrások használatára. Ennek oka főleg abban keresendő, hogy a hagyományos energiaforrások egyre jobban fogynak, ezért egyre drágábbak lesznek, ezzel szemben a tudomány és technológia fejlődésével összekapcsoltan az alternatív módok egyre jobb befektetéssé válnak. Ma már nem egy élethossznyi idő kell ahhoz, hogy egy-egy ilyen befektetés megtérüljön egy civil ember számára, bár természetesen egy, két nap sem elegendő hozzá. Emellett egyre több az Európai Uniós támogatás, amit tovább bővítenek egyes tagországokban az egyedi állami támogatások is. Nem csak a komolyabb cégeknek éri meg pénzt invesztálni az ilyen megoldásokba. Kifejezetten szorgalmazzák a lakosság szerepvállalását is a témában. Egyre jobb és jobb feltételek mellett találhatóak napelem rendszerek családi házra. Ez pedig kifejezetten érdeke mindenkinek, aki hosszú távon gondolkozik.

Az ilyen panelek ugyanis képesek arra, hogy teljesen lenullázzák a villanyszámláinkat, ami hatalmas könnyebbség. Hosszútávon pedig kifejezetten sokat nyerhetünk vele. Régen a napkollektorok idejében ez még nem volt így. Azonban nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a két technológiát. A kollektorok ugyanis a nap hőjét hasznosítják fel, míg a napelemes rendszerek a fény elektromágneses energiája révén állítanak elő áramot. Persze nem csak annyi az egész, hogy bemegyünk a boltba és veszünk pár panelt, és már kész is van az önellátó házunk. Vannak a dolognak feltételei is természetesen. Persze ezek leginkább praktikussági okok miatt fontosak. Ilyen például a napelem tájolása és dőlési szöge.

A leghatékonyabb működéshez fontos, hogy a lehető legtöbb nap érje a felületeket, és lehetőlég jó szögből érkezzenek a nap sugarai. A szög beállításához a szakemberek is gépeket használnak, bár nagyobb eltérések is csak minimális teljesítményvesztést okoznak. A tájolás már annál inkább meghatározza, hogy mennyire éri meg nekünk a telepítés. A legjobb természetesen a Déli tájolás, és az ettől való kisebb eltérések nem is nagyon érzékeltetik a hatásukat. Ahol ez nem megoldható, ott érdemes elgondolkodni, hogy nem biztos, hogy a ház tetejére kell felszerelni a paneleket. A földön ugyan olyan jól képesek működni, igaz így jóval nagyobb helyet foglalnak el.

Ugyan ez lehet a megoldás ott is, ahol nem elég erős a tetőszerkezet ahhoz, hogy megtartson ekkora pluszterhelést. A paneleknek ugyanis komoly súlya van, és nyilván azt meg senki nem szeretné, ha a befektetése a fejére esne. Persze a méretekkel is lehet variálni, de itt nem mindig érvényesül a minél több annál jobb. Minél több panelt építtetünk be, annál több áramot termelhetünk meg. Ebből sokan arra az elhatározásra jutnak, hogy úgy lövik be a méreteket, hogy elég energia jöjjön létre ahhoz, hogy ne kelljen fizetni a szolgáltatónak, és még maradjon eladásra is. Azonban azt fontos megjegyezni, hogy a szolgáltató csökkentett áron vásárolja meg az általunk fejlesztett áramot, ráadásul mindez rengeteg macerával jár, sok engedély kell hozzá. Emiatt a legjobb megtérülést egyértelműen az a megoldás nyújtja, amikor csak annyi áramot termelünk, amennyi éppen ahhoz kell, hogy ne legyen villanyszámlánk.

Összességében elmondható, hogy az aki hosszú távon szeretné a lehető leggazdaságosabbá tenni a házát, annak mindenképp érdemes beszerezni egy ilyen rendszert, ugyanis ma az egyik legjobb befektetésnek minősül.