Hogyan szerezzünk munkát külföldre?

Sokan szeretnek külföldön dolgozni, vagy legalább is szeretnének. Van, aki azért, hogy világot lásson, van, akinek egyszerűen csak megtetszett egy vidék és inkább ott szeretné tölteni az ideje nagy részét, de van olyan is, aki egyszerűen csak több pénzt akar keresni. Bármi is legyen az ok, azért át kell gondolni, hogy mit akarunk pontosan, és a megvalósításnál is fontos, hogy minden rendben menjen, különben nagyon sokat bukhatunk egy ilyen döntésen, ha nem úgy jön össze, ahogy terveztük. Éppen ezért én nem is ajánlanám senkinek, hogy egyedül vágjon bele ilyesmibe, mivel több olyan cég is van a piacon, akik komoly segítséget képesek nyújtani ilyen téren. Érdemes kihasználni egy ilyen ajánlatot.

Az egyik legfelkapottabb hely külföldi munka szempontjából egyértelműen az egyik szomszédunk. Ausztriai munka persze van elég, de ott is meg kell találni a számunkra megfelelőt, és legjobbat. Ebben lehet komoly segítségünkre a Tiroli álláskereső csapata. Nézzük milyen velük az együttműködés.

Első körben vegyük sorra, hogy mit ajánlanak nekünk és miért. A szolgáltatás azoknak szól, akik alapvető szinten képesek németül kommunikálni, pontosan ezért az együttműködés feltétele egy nyelvi teszt. Persze ez nem jelenti azt, hogy csak a nyelvvizsgával rendelkező jelentkezőknek van esélye. Inkább az a fontos, hogy el tudjuk mondani, amit szeretnénk, és nagyjából megértsük, hogy mit vár tőlünk a másik fél. Pontosan ezért nem is lehet megbukni a teszten, ami egy pár perces telefonos beszélgetés egyébként. Nagyjából úgy kell elképzelni, mintha egy állásinterjún vennénk részt, ami németül zajlik. A jobb felkészülés érdekében még tájékoztató anyagot is kapunk, és segítenek, hogy mire kell odafigyelni, mit kell megtanulni ahhoz, hogy működjön a dolog.

Ha ezen a rostán át jutottunk, akkor jöhet az önéletrajz, a motivációs levél és az egyéb dokumentumok. Több fajta állás is elérhető rajtuk keresztül, ami a vendéglátáshoz köthető, mint például a szobalány, szakács, felszolgáló és így tovább. Ha dolgozott már valaki hasonló munkakörben és rendelkezik referenciákkal, akkor azokat a papírokat is érdemes megemlíteni és elküldeni nekik. Ők ugyanis lefordítják ezeket németre helyettünk. A dolog azonban nem áll meg ennyiben. Nem csak a fordítói munkát végzik el, de segítenek is, hogy profi írásokkal rendelkezzünk. Ez azt jelenti, hogy velünk folyamatosan egyeztetve írnak helyettünk egy tökéletes önéletrajzot, szintén helyettünk. Mindenki beláthatja, hogy ennek mekkora szerepe van, hiszen ez lesz az első olyan szál, amin kapcsolatba kerülünk majdani munkáltatónkkal, így nem árt, ha már itt jó benyomást teszünk. Ráadásul így nagyobb az esélyünk, hogy jobb lehetőséget kapunk, jobb helyről is kapunk ajánlatot és az egész biztos, hogy több alternatívánk is lesz a válogatásra így, mintha mi magunk fogalmaztunk volna CV-t laikusként.

A beérkező hívásokat és e-maileket nekünk magunknak kell intézni, ezért is fontos, hogy legalább alap szinten beszéljünk németül. A rengeteg állás közül kiválasztjuk a számunkra legszimpatikusabbat és már mehetünk is dolgozni. Persze ezzel az együttműködés még nem ért véget.

Bármikor előfordulhat, hogy a helyszínen még sem az vár minket, amire számítottunk. Az is benne van a pakliban, hogy nehezebb az adott munkakör, mint amire számítottunk, és nem szeretnénk pár nap után tovább folytatni azt a munkát. Az is megeshet, hogy a többi dolgozóval, esetleg a főnökkel nem jövünk ki olyan jól, és így a munkahelyi légkör miatt nem vagyunk hajlandóak tovább az adott helyen dolgozni. Ebben az esetben sincs baj, ugyanis külön költség nélkül segít nekünk a Tiroli csapata új helyet találni. A segítségükkel tehát garantáltan találunk magunknak való munkát, többet is, csak győzzük kiválasztani a legjobbakat.

Ráadásként még meg kell említenem, hogy garanciát vállalnak, hogy amennyiben követjük a tanácsaikat 2 héten belül találnak nekünk munkát, az általunk kért munkakörben, legalább 1000 eurós fizetés mellett. Ha ez nem sikerül, akkor teljes mértékben visszatérítik számunkra a költségeinket. Ami nem mellesleg az 1000 euró töredéke, így aztán bolondnak is megéri együttműködni velük, hát még az okosoknak. Én minden esetre nm nagyon tudok náluk jobbat, ha ausztriai munkáról van szó.