A nem megfelelő munkahely az egészségre is káros

Sokáig nem tudtam, hogy apukám mivel foglalkozott fiatalon. Én csak olyannak ismertem, amilyen az születésem után volt, hogy egy munkahelyváltással kapcsolatos tanácsadói irodát vezet, ahol az embereknek segítenek megtalálni a hozzájuk passzoló állást és munkahelyet. Nemrég elmesélte apa az egész történetet.

Pályakezdőként egy multicégnél kezdett dolgozni. Rengeteget túlórázott, dolgozott és állandó stressz volt az élete. Ezt valahogy kompenzálnia kellett, úgyhogy az italhoz nyúlt. Először csak alkalmi jelleggel ivott, aztán elkezdett egyre többet és egyre gyakrabban inni. A munkahelyét nem akarta otthagyni, mert mindenképpen előléptetésre és elismerésre vágyott, úgyhogy még keményebben hajtott. Az alkohol segített neki ellazulni, kitörölni a fejéből a gondokat, úgyhogy nem is vette észre, hova jutott. Szépen csendesen az alkoholizmus útjára lépett, rendszeresen nyúlt az italhoz, a mindennapjai részévé vált az ital.

Egészen addig folytatódott ez, ameddig nem találkozott petke zsolt addiktológussal. Beszélgetni kezdtek és apából szépen kibukott minden. Ahogy az addiktológus rávilágított, nem az alkoholizmus az első számú probléma, hanem apa munkahelye, mert ameddig nem mond fel, addig esélye sem lesz leszokni. Ez elsőre nagyon nem volt apa ínyére, de aztán hetek alatt átgondolta az egész életét, hogy hova tart így, milyen jövő vár rá és döntött.

Nem volt könnyű döntés; első lépésként felmondott a munkahelyén és bár ez már önmagában hatalmas megkönnyebbülés volt neki, itt még nem ért véget a terápia. Fokozatosan leszokott az alkoholról, megtanulta, hogyan tudja kezelni a stresszt és lelkiismeretesen eljárt egy támogató csoportba is. Apa a saját bőrén tanulta meg, hogy mit jelent az alkoholbetegség és milyen függőnek lenni. Mindez egy szerencsétlen munkahelyválasztás miatt kezdődött, úgyhogy ez adta neki az inspirációt, hogy egy tanácsadó irodát nyisson és segítsen másokon, mielőtt oda jutnak, ahova ő maga jutott.