Állásinterjútól, a napelemes rendszerek áráig…

Sok barátom segítséget kér, hogy mondjak nekik egy-két jó tippet az állás interjújuk előtt, hogy a lehető legjobb benyomást érjék el a beszélgetés során. Én természetesen szívesen segítek, ha már volt ilyen témában előadásom annak idején egyetemen, hogy mi is ilyenkor az etikett.  Persze nem csak a helyes külcsín a lényeg. A legfontosabb, hogy az ember legyen képben a leendő állásával és az interjún jó és magabiztos kérdéseket tegyen fel.

A múltkor Botond, egy elég régi ismerősöm állított be és kér segítséget 2 sör fizetséggel. Az ő esetében könnyű dolgom volt, mert egy értelmes jó kiállású srác, már a tudása azonnali munkafelvétel nyerés. Egy napelemek telepítésével foglalkozó céghez szeretne csatlakozni. Jó műszaki érzék és a bolygó megmentése az, ami motiválja, hogy felvételt nyerjen. Mondtam neki, ha ezzel a mondattal kezd, akkor már nyert ügye van, de ha még jobb szeretne lenni, akkor merüljön bele a naprendszerek témájába, és mindent tudjon meg róluk, ne csak a működésüket, de szerepüket és értéküket és ismerje és legyen tisztában a konkurens cégekkel is. Beírtam a keresőbe: napelemes rendszerek ár és az első találatok közül küldtem neki pár linket, hogy azokat tanulmányozza, mert elég naprakészek a hazai napenergiával foglalkozó cégek.

Egy hete volt átnyálazni az oldalakat és a lehető legjobban felkészítenie magát az interjúra. Azon a héten nem beszéltünk, Botond nem keresett én nem akartam zavarni, szóval vártam, hogy a nagy nap után, mi lesz a sora. Remélem azért eszébe volt minden tanácsom, és egy elegáns inget, nadrágot vett magára, ami nem gyűrött. A sportcipőt remélem otthon hagyta és vásárolt egy megfelelő alkalmi félcipőt, ha netán nem rendelkezett volna egy el. Utána nézett a cégnek, mivel is foglalkozik és mióta. Az ügyfeleik elégedettek-e és mi okból van munkaerő felvétel. Ha ezek megvannak neki, akkor semmi baj nem érhető őt az interjú alatt.

Aznap este már írt, hogy találkozzunk a szokásos kis ivónkba, hogy elmesélje mi történt és vendége vagyok pár körre, mert csak pozitív hírrel tud szolgálni. Megörültem ezeknek a híreknek és össze is kaptam hamar magam, hogy elújságolhassa nekem mi is lett a helyzet.

A következő történt:

Késve érkezett, ami miatt elég nagy stressz lett rajta úrrá. Szerencséjére, az interjúztatás során is történtek afférok, ezért az ő időpontjába még a kettővel előtte lévő volt benn. Amíg várt beszélgetett az előtte lévővel és finoman felmérte a terepet, hogy kicsoda is ő és mit is tud. A rövid társalgás alatt sikerült megnyugtatnia magát, mert az a vetélytársa nem igazán volt felkészült, sőt inkább csak megkönnyítette előtte az utat, mert majd látják a kontrasztot a két jelentkező között.
Behívták. Egy kedves kis irodába lépett ahol hárman fogadták és nem is húzták az időt elkezdték a beszélgetést. A kötelező helyzet felmérő kérdések után, arra voltak kíváncsiak, hogy miért fontos számára ez a munka, hogy jelentkezett rá. Ennél a kérdésnél eszébe jutott, amit tanácsoltam neki, hogy, mondja el azt, amit nekem akkor. Így is lett, még jobban még szebben kifejtette, hogy a napelem mennyire hasznos és fontos mind az ember, mind a Föld számára és részese akar lenni a bolygó ápolásának. Teljes meghatódottság volt jelen a helyiségben és közölték vele, hogy megkapja az állást. Az indoklásuk az volt, hogy olyan munkaerőt keresnek, akik nem csak a pénzért járna el minden nap dolgozni, hanem küldetésnek veszi azt, amit csinál, mert tisztában van vele, hogy jó az amit tesz. Aki már így érzi, az emberileg is megállja a helyét a kis családias munkakörben!

Ahogy ezt elmesélte, megveregettem a vállát és örültem az új munkájának.  Manapság a munkahelyek inkább az emberileg megbízható munkaerőt választják, mert ha dolgozni akar, akkor az együttműködő és formálható!

Botond barátom végre jó helyen melózik és mondta, nem is vészes a napelemes rendszerek ára, így lehet, igénybe veszem a szolgáltatásukat, mert ez a technológia modern, környezetbarát és hosszútávon elég szépen visszahozza az árát!